Pages

Wednesday, May 26, 2010

Fantasi Terakhir....

Baru-baru ni aku jarang nak posting kat stateboard,kat wall,kat mana2 la kat tenet ni..ni semer gara2 mendealah nih....
Baru je bape minggu aku beli mendealah ni....ni pun sebab Final Fantasy XIII punye pasal.Aku ni memang peminat FF sejak dari dulu lagi. sejak ayah sedara aku la bagi cd FFVII time tu,terus smp skang aku jatuh hati kat game tu.

So sebenarnya harini aku nak wat review pasal game sebenarnya,dan game tu tak lain tak bukan Final Fantasy,dan review ni merangkumi semua siri FF yg aku dah main,tak termasuk yg online punya.

Pada aku,kekuatan Squaresoft[skang ni SquareEnix] ialah graphic dorang yg mmg giler cun melecun.Sape2 pun walaupun yg tak penah main game pun musti suka gak ngan graphic game FF nih. Every installment of FF will come with much better graphic,and now FFXIII,aku tak dapat nak bezakan between the CGI ngan in game dia sendiri,pergh punya lawa giler graphic.Every details,monsters,summons,hair,grass,feather,riak air, the team have done it very perfectly.Final Fantasy VII : Advent Children antara contoh terbaik graphic game FF skang ni,salah satu sebab aku suka FF. Therefore,for graphic i'll give it 5 out of 5.

Storyline plak, in term of this pendapat aku agak bercampur aduk. Some may agree,some may not, but i noticed FF in each installment,the graphic is getting better,tapi storyline dia ada macam merosot sikit. Dulu aku minat FFIV, FFVII & FFVIII sebab storyline dia watkan kita nak tau apa yg terjadi dalam game tu.The drama,the happiness of character,the sadness,u really get drawn to it.There is character development dalam game ni. Who can forget the evil smile of Sephiroth while burning down Nibelheim,or the sad scene when Aerith get killed by Sephiroth,or the helplessness of the heroes when Kefka announce himself as God? Or the intense battle between the Garden and Galbadian Army in FFVIII? FFX have a decent story,but untuk installment no 12 and 13 ni pada aku agak kurang skit,perasaan teruja nak main sgt tu tak ada,apa lagi for replay.For this,aku bagi 3 out of 5.

Gameplay,yang ni aku sendiri rasa FF12 paling bosan skali nak main with all the Gambit system.You just set the AI,and let the game walk itself...huh,mmg boring siot siap aku tdo depan PS2 aku time main FF12 nih...No more random enemy encounter,tapi enemy berkeliaran kat field.Ok yg ni aku leh accept,sbab kadang2 random encounter ni annoying gak.Tapi bila masuk sistem gambit ni,tak byk yg aku leh wat except tgk je character just do it yourself...huhuhu,srupe aku takyah main camtu..just sit and watch they hack everything...pastu edit2 gambit AI pastu bior balik.However,sejak FFX,sistem summon mmg tukar habis,you can control the summon and let them attack,defend or use special limit....yang ini mmg paling best sebab summon antara skill/power paling best dalam FF...disamping damage yg gile babas tinggi,summon2 ni smer pun cute-cute gak...hahahak,cam Bahamut kat bawah ni ,chumil kan dia :D:D



Bahamut from FFIX


Lagi satu sebab aku suka FF,limit break yg macam2 stail yg dahsyat,cam Omnislash (FFVII),Renzokuken Lion Heart(FFVIII) ,Trance(FFIX),Overdrive(FFX) ataupun Mist(FFXII). Limit break ni biasanya cool je move dia,dan slalu guna bila keadaan character terancam ataupun bar limit dah full...mcm2 gaya,kadang2 kelakar pun ada tp tu la FF. Cuma yg latest installment ni takde limit break,tp ganti ngan summon combined ngan owner masing2....kira limit break setiap character tu ialah limit break yg diperform bersama2 dengan summon masing2 la.And then,di samping main event,ada gak byk sidequest or mini event dlm FF cam Chocobo Racing, card game cam Triple Triad,Monster hunting yg slalunya player akan dpat hadiah mcm rare metal tuk wat ultimate weapon ataupun cool armor with special effect(e.g Ribbon - nullify all status atk).Tak lupa juga hidden boss yg slalunya lagi kuat dari final boss,yg biasanya hardcore gamer mesti akan lawan pnya,yg biasanya reward dia tu barang2 baikk mcm All Magic Materia(FFVII) ataupun licence to brag that u have defeated the most powerful monster in the game(ni kes FFVIII).Usually hidden boss ni HP dia mesti smp juta-juta,pastu atk plak ada byk yg jenis 1 hit KO,ataupun bg status effect yang menyusahkan player(confuse,small,poison,blind,silence,etc) dan memakan masa berjam2 tuk kalahkan sekor...konsentrasi mmg kena tinggi,tp sebab fight ni yg slalu wat teruja.So for this,tuk gameplay, aku bagi 4 out of 5...

Music : another aspect of FF which makes the game interesting. The touch of Nobuo Uematsu in almost all FF series (except no 12 & 13 if i'm not mistaken) mmg best. Antara skor that people cannot forget is the theme song of Sephiroth- One winged angel, or To Zanarkand ( yg bnyk drama2 melayu suka curik guna),Chocobo theme,dan banyak lagi la skor2 yg dibuat oleh Nobuo Uematsu. Tak lupa juga penyanyi2 tuk lagu tema FF macam Faye Wong(Eyes on Me - FFVIII), Emiko Shiratori ( Melodies of Life - FFIX),Rikki ( Suteki Da Ne - FFX),Koda Kumi ( Real Emotion - FFX-2), Leona Lewis ( My Hand - FFXIII) ,ni antara yang aku ingat laa..byk lagi sebenarnya. For song in the game can be as soothing as Aerith theme or can be as hard metal as FFX's Otherworld..for this,i give it another 5 of 5.

For conclusion,FF never let me down,(except for FFXII),and i think SquareEnix have done a good job in maintaining the series. Overall, I give FF series a 5 out of 5....

10 comments:

Aujinz said...

aku nak PS3 gokkkk...

giler panjang review game ko Hyde..
boleh buat summary tak..?

hehehhe...

[pinjam ps3 sebulan...hahahhaha]

韋于倫成 said...

來給你加加油~打打氣!!!更新之餘,也要注意休息哦~~ ..................................................

Hydolarc said...

jang..namo pun review mukan summary..mano bule pendek2..:)):)):))

ekau tggu la aku dah buhsan ngan PS3 ni nanti ko main laa

建霖 said...

Great minds think alike...................................................

瓊慧 said...

靠山山倒,靠人人老,靠自己最好。 ............................................................

政儒 said...

好的開始,就是成功的一半。 ............................................................

SeymourZ_R翊芷 said...

不錯唷~我會常常來 >"<..................................................

Hydolarc said...

guys please write in english or malay..i cant read chinese u know

sdas said...

you look nice in that color!............................................................

俊偉 said...

you did a good job..................................................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...