Pages

Sunday, December 19, 2010

Sengal

Baru je balik bercuti2an di Pulau Pinang....xde benda sgt nak update pun sebab Penang kan,ektibiti harian yg bule dicitekan cumalah jalan2 carik makan je laa..tp 2 hari kat sana tak sempat nak pegi melantak KoolCha same beratur kat Kedai Nasik Bratoq kat Jalan Kapitan Keling sana nuh...takpe lenkali gua pegi gua akan pastikan 2 benda ni wa pergi lawat dulu..hua hua hua :)):))

sebelum itu,jom menyengal bersama men game inih...tgk korang bape jauh korang leh jalan...moh le acu cube trai dulu....click je kat gambo tuh


Selamat Mencuba :D:D

Thursday, December 16, 2010

Pledge - The Gazette

2010.12.15...The GazettE latest single is now released kyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa >.< (poyo kan dak ni ngalahkan fangirls..)
















Listing track yang ada tuk single ini adalah seperti berikut :-

PLEDGE -Optical Impression- A

Disc one
  1. "PLEDGE"
  2. "THE TRUE MURDEROUS INTENT"
Disc two (DVD)
  1. "PLEDGE- Music Clip + Making"

PLEDGE -Optical Impression- B

Disc one
  1. "PLEDGE"
  2. "THE TRUE MURDEROUS INTENT"
Disc two - TOUR10 NAMELESS LIBERTY SIX BULLETS-01- 2010.7.22 at Nippon Budokan (3 songs)" (DVD)
  1. "SHIVER"
  2. "DISCHARGE"
  3. "SWALLOWTAIL ON THE DEATH VALLEY"

 PLEDGE -Auditory Impression-

  1. "PLEDGE"
  2. "THE TRUE MURDEROUS INTENT"
  3. "VOICELESS FEAR"
Sila la enjoy lagu mereka di bawah ini. Support them by getting the original CD yay...

Hak Perokok


BETULKAH PEROKOK JUGA ADA HAK?

Ya ! Hak Untuk Mengetahui Hakikat Sebenar Di Sebalik Harga Sebatang Rokok .

Dengan membayar 50 sen untuk sebatang rokok, anda sebenarnya membelanjakan :

24 sen untuk cukai hasil tembakau
14 sen untuk keuntungan pengilang rokok
5 sen untuk peruncit
1 sen untuk keuntungan pemborong/pengedar rokok
1 sen untuk dinikmati penanam/pengawit rokok
Nilai sebenar sebatang rokok hanyalah 5 sen !


Setiap rokok yang dihisap , anda sebenarnya MENGHADIAHKAN diri dengan :

20 kali lebih risiko kanser paru-paru
10 kali lebih ancaman penyakit paru-paru
10 kali lebih padah saluran darah tersumbat
4 kali lebih ancaman serangan jantung
2 kali lebih risiko serangan strok
50% risiko kematian akibat tabiat merokok
Paling utama , anda juga sebenarnya menghadiahkan penderitaan kepada orang yang selama ini menyayangi anda .

BERHENTI SEBELUM TERLAMBAT
info ini dibawakan khas oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Tuesday, December 14, 2010

Hantu Mak Limah Dah Balik Daaa.....

Ok, semalam aku pegi melayan movie ni bersame2 cik Siti Noyu ngan Incik Aggresive :-

     
Hantu Kak Limah Balik Rumah 

Title : Hantu Kak Limah Balik Rumah
Terbitan : Tayangan Unggul Sdn Bhd
Arahan : Mamat Khalid
Lakonan : Awie, Delimawati, Ummi Nazeera, Johan Raja Lawak dan ramai lagi


Ok sinopsis dia lebey kurang camni laa,Husin pulang kembali ke Kg Pisang setelah berada lama di Singapura. Sepulangannya beliau di kampung, beliau mendapati jirannya , Kak Limah berkelakuan pelik di mana jirannya tersebut tidak bercakap mahupun tidur. Oleh kerana kepelikan Kak Limah,Husin memberitahu penduduk2 kampung tentang keadaan tersebut, dan penduduk kg kemudiannya beranggapan bahawa Kak Limah adalah hantu.Pak Abu mencadangkan siasatan dilakukan,tetapi setibanya ke rumah Kak Limah, mereka menjumpai bangkai mayat yg telah reput. Setelah itu pelbagai kejadian aneh telah berlaku di Kg Pisang.


Ok la cite ni lebih kurang je macam Zombi Kg Pisang dulu2, dan sememangnya adalah kesinambungan movie tersebut.Pada pendapat personal aku, cite ni agak biasa2,nak kata cite seram,x seram pun,nak kata lawak pun,xde la sangat, cuma ada a few scene yang boleh ketawa,macam babak berlari,yg awal2 aku rasa agak lawak,tp bila dah ulang2 jd boring gak,yang lain2 aku cuma leh sengih atau senyum je la, xde la nak gelak2 smp sakit perut cam org lain yg dah tgk cite ni kata...tak tau la sama ada aku ni xde sense of humor ataupun lawak yg aku paham berada di peringkat lain.Walaubagaimanapun, there's still to be enjoyed in the movie. Byk unsur2 sinikal yg Mamat letak dlm movie ini,mcm kepercayaan org2 kite kat benda2 tahyul ni,bomoh antu pawang smer laa yg berlaku dlm masyarakat kita ni. The movie was quite ok,and entertaining,tp pada aku it's just movie biasa2(Ngangkung lg baik pada pendapat aku) untuk bersantai dgn kawan2 or family.Tapi apa2 pun, cite Mamat Khalid ni at least lg baik daripada cite Sparuh Alam yang aku tak tau dah bape juta dah kutipan cite tersebut.

So,kepada yg lom tgk lagi,bole la ke wayang melayan cite ni. Taknak bagi rating pun movie ni,just nak btau je apa yg aku rasa time tgk movie ni..kalau nak rate pun maybe i'll give it around 3.8 out of 5. huhuhuhu....

Babai...

Monday, December 13, 2010

Annual Dinner 2010 - Great Eastern

Salam,

11 Disember 2010, ari Sabtu lepas ofis aku ade wat annual dinner besar-besaran sempena menyambut..err..menyambut ape ek...ekeke, aku pun lupa la plak,tp salah satu acara time dinner tu sudah semestinya majlis pelancaran Great Eastern Takaful yg baru je launching kat KL Jumaat lepas.

Gambar Ihsan Berita Harian
Tuk gambo kat atas tu,citer sepenuhnya kat sini.

Biasanya majlis2 dinner ni aku agak kureng skit disebabkan protokol2 yg agak membebankan. Haku frankly speaking bukanlah org yg suke terikat ngan sesuatu,jd bile majlis2 camni,aku mmg agak keberatan nak pegi. Tp disebabkan nama pun dah up the list,tak pegi kena bayar,jd nak tanak kene pegi gak laa...dah la wat kat KL Convention Centre tuh,berlapik plak ngan PIKOM pnye fair,abih mmg parking dah out dah la..nasib geng2 aku dah tempah driver berkaliber tuk antar kitorang pegi balik dinner nih so takde la nak kalut pasal parking ngan tiket smer.

Majlis protokol cam biasa la,org beso masuk,org beso bg ucapan,bla bla bla...sib baik the entertainment part is great.Malam tu jugak kitorang ada menjemput pengacara undangan, Ean & J.J dari Hitz.fm, and there is a contest held kiranya macam MTV award la,berlakon balik video2 clip MTV yg popular. The theme that nite aku tak tau la geng2 performance ni pakat2 ke ape tp smer stok wat crossdressing,ye laki jd pompuan, dan pompuan jd laki...dan sebab geng2 crossdress nih aku smp skang takleh buang lagu dan imej ni kat kepala aku..miahahaha



Salah satu aksi lakonan dari contestant....korang lau tgk video ni,agak2 korang leh bayangkan tak contestant yg lakonkan balik aksi nih camne X_X

Well,cakap byk tak guna gak kan...so i just upload a few pics for viewers :-

Anwar Zain,amik dari jauh je,penuh depan kene serbu ngan gadis2..jeles btol akuh

Para hakim yg diundang khas tuk menjurikan MTV award,gambo snap kat skrin beso je,meja jauh dari stage.

J.J from Hitz.fm

Ean from Hitz.fm

Dapat gak bergambo ngan 2 ekor antu nih :)):))

Saturday, December 11, 2010

Gran Turismo 5






Salam,

Hari ni aku nak review pasal game kat atas ni,ye tak lain tak bukan Gran Turismo 5, the real driving simulator la org cakap. Ni antara game yg aku tunggu bertahun2 gak la,dan akhirnya pada 25.11.2010 yg lepas,aku berjaya mendapatkan 1 copy,limited edition punya ade la dlm RM 200++ gak la satu mende alah ni,dpt set guidebook,model kereta Nissan GT-R 1:100 skala ngan game nih,termasuk juga kad tuk redeem keter2 custom made dlm game GT5 ni nanti.

Game ni paling byk skali delay dalam masa nak kuar kat pasaran, as per kata game designer dia Kazunori Yamauchi,dia nak pastikan yg game ni memberikan satu driving exp yg perfect,which is personally to me,yes marvellous..berbaloi tunggu delay.

Sebelum review, sedikit pratonton..










Graphic - Memang mantap. segala detail,jalan tar, dirt track, snow track, efek hujan ngan salji,mmg terbaik. Kalo leh layan ngan tv 3D aku rase tak berganjak dah kot melayan keindahan alam sambil berlumba. Every detail mmg dia wat dengan baik skali,dari background,damage detail bukan stakat luaran,abis ke enjin2 dia bawak,jenuh nak merepair balik damage2 tu smer sbb benda tu kekal setiap race smp ler korang repair.Model kereta,semuanya perfect. Dan lagi satu,perspektif baru tuk driver2 kereta sekelian, view from the vehicle's cockpit itself..mcm kat gambar bawah ni..mau tak teruja..smer detail,sebijik mcm the real car.



How it looks like from inside the car. Gambar ihsan IGN.com


Rating : 5 out of 5.

Gameplay - Mcm GT yg lain2 gak,jalan cite dia sama je. Dia bagi ko credit,beli la kete tuk lumba,then from then teruskan perjuangan berlumba. Tapi tuk GT5 ni,ada sistem baru,sistem Leveling,cam RPG gak la. Player start ngan level 0, kereta pun limited gak, sebab sistem beli kereta kena ikut level player ngan duit Credit yg korang ada. lagi tggi level korang,lg best2 kereta yg korang leh beli,mengikut kemampuan. Kereta leh tune mengikut citarasa korang, mcm dulu2 gak la same je. Lagi satu penambahan, sistem A-spec & B-spec yg dibawa dari GT4. A-spec ni, player kita sendiri la yg kawal,lumba kereta tu. B-Spec ni lak,ada driver tolong bawakkan,korang dok tepi bg instruction je. Senang kan? tak jugak,sebab driver korang ni ada perangai mcm haram gak sekor2 tu,ada yg angin temper cepat,bila dah temper bawak keter kalut..even cc tinggi pun leh terbabas gak..macam haram kena pandai2 la nak handle. Ada byk mode racing, Go-Kart racing, Nascar racing, Tour round the world, Drift, Elimination, World Rally Championship,Endurance race antara yg ada dlm game ni. So dengan over 1000++ kereta tuk beli...cuci mata la korang... Boring men sorang2? ajak la member main,takpun kat online je.Rating, sebab cam biasa2 dulu je,cuma add skit,i give it 4 out of 5.

Soundtrack - uhh yg ni nak cakap camne ek...boleh la layan walaupun xde track dari artist2 terkenal,but then kalau dlm PS3 korang ada simpan mp3,korang leh guna je mp3 korang tu jd background music at least merasa gak la kan layan lagu jiwang2 ke time lumba2 tu.Setiap kereta,design lain2, bunyik enjin dia,ram dia,hon smer pun lain2 gak dan boleh dimodify sesuka hati anda sendirik. Rating 4 out of 5.

Kesimpulannye, kalau korang mmg kaki kereta,gila kereta,nak pakai keter mahal2 tapi tak mampu,GT5 is for you. Total rate i give it 4.5 out of 5.

Babaii...

Thursday, December 9, 2010

Entry Tengah Malam

Salam dan selamat tahun baru 1432 Hijrah kepada semua,

Berita jam 12.30 malam. Seorang orang telah dijumpai masih belom menidurkan dirinya sendiri pada malam ini. Menurut kenyataan seorang saksi, seorang orang ini masih belum ketiduran kerana dirinya masih belum mengantuk dan sedang cuba memahami dirinya sendiri....err..dah malas nak sambung berita,penat.

Esok cuti, tp masih kena datang ke opis. Ni semer gara2 auditor pnyer pasal, abis nak kene selongkar balik barang fail2 yg kompem smp skang ni aku pun x tau camne nak carik file2 tu smer. Opis dah macam tongkang karam barang bersepah2 atas lantai, tak tau la aku nak kate opis kena langgar Garuda ke kena terjah same Gamera,tp yg pasti,sok kene ke opis lagi. Oleh itu, aku mo tdo tp smp ler skang pun,aku takleh tdo2 lagik...

Personally,mlm2 ni aku rindukan chumil aku. Our relationship nak cakap pun susah gak, it's like an open relationship. Luaran maybe, tp part dalam hati ke hati....it's nothing,empty. Seolah2 ada barrier antara kami berdua. Masing2 keeping a part of ourselves to not to be known by the other side. Ntahla aku serius cakap aku kekok dengan dia,dia pun sama jugak kekok ngan aku,tp aku suka dia,huhuhu..aku pun x pasti kenapa.I really wish to know her well,i want to know what she feels,to share together,tp tu la...bila aku ngan dia je,senyap sunyi,cengkerek pun reti marah kitorang sebab tak reti nak communicate. Sengal tak relationship camnih? Not like what i've use to have before,but as someone says,bersyukurlah actually u have somebody that actually care for you,you can feel it even without saying any words.

The only problem that I have is communication. Dia komen aku,aku lau dia tepon,mesti cam jawab nak tanak je,smp dia rasa cam dia ganggu aku. Aku faham komen tu,bukan dia sorang je komen,aku rasa ramai gak yg komen2 camtu,ex2 aku dulu pun penah komen camtu,kawan2 aku pun penah cakap camtu,client pun sama. Aku bukanla spesis mesra telepon. Sepanjang hidup aku dlm dunia ni,tepon umah pun aku jarang2 skali angkat,1) sebab jarang2 ada org tepon carik aku,asik2 carik mak aku,abah aku 2) sebab aku kat skolah2 dulu bukanlah budak yg popular,make self esteem aku ni rendah,aku x campur org,cuma ada aku dan dunia aku sendirik aje. 3)skolah2 dulu aku takde awek,camne nak bergayut? maka dengan itu,aku lau tepon mesti nak cepat je,5 minit maximum,up skit 2 minit dari otromen stay kat muka bumi nih. Nak bergayut 3-4 jam kat tepon,15 minit pun tinge aku dah panas kat tepon dah nak letak cepat2... Asal org tepon je,sepatah org tu cakap,sepatah la aku menjawab.Pastu senyap sunyi,tak tau nak cite ape.Tu sebab semenjak diperkenalkan sistem Semes kat HP nih,aku cukup suke skalik,sebab tak payah call,anto mesej je,abis segala macam line time tu aku test nak carik yg murah punye dari Maxis Timecel, smp ler ke Digi nih.Aku part online menulis ni, mmg macam haram, cam korang tgk aku nulis skang ni laa...it seems my expression is much more clearer in writing,not in voice. Mane penah korang tgk aku cakap lebih2 sgt lau kuar ramai2, itu pun lau ada benda nak cite, or ngan org yg aku rasa aku rapat,aku open je aku leh cite byk2.Jadi kat yang terasa tu,saye nak mintak maaf byk2 sebab keadaan saye mmg camni, bukan nak menyombong,bukan xnak layan, tapi x bape reti nak layan....

Kadang bile tgk org lain tu aku ade jeles la gak, sebab aku x excel dalam bidang2 kemasyarakatan ni,serius aku cakap.Kalo ada exam pun,cukup2 makan je kot dpt D je.Dunia aku,yg aku tau,is all around me,me and me.Actually there's a lot of things in my mind,and i just wish i have the time to jot it out here, to share with others,but i still can't find the right words to write it,the right way to express it,the right time to publish it...meanwhile,just letting this blog to be stagnant for a while,up until i have time to write again.

Times up, already 1 am in the morning..gotta go. Sekadar ini sajelah luahan hati dan perasaan aku di malam hari nih...lenkali nak tulis something ilmiah sket nak share sama korang,yela dari dok merapu meraban bukan2 ape yg korang dpt kan...insyAllah nanti aku ada mase aku akan tulis mende yg paling aku familiar skalik...tp skian dulu wat mase ni..lenkali okeh...gdnite and salam...

Tuesday, November 30, 2010

Perang

SEKELOMPOK besar manusia yang tidak bertamadun mendiami sebuah lembah. Berkulit agak hitam dan bercawat. Mereka tidak berbuat apa-apa. Hanya duduk dan termenung dalam kelompok masing-masing. Mereka adalah puak pelarian yang ramai iaitu saki baki manusia yang terselamat dari bencana peperangan yang meletus di daerah Niadam. Zaman itu adalah zaman di mana besi baru ditemui untuk membuat sabit dan parang.

Lembah yang di diami itu berumput hijau saujana mata memandang. Panas dan redup bersilih ganti.

Semua manusia di situ seolah menanti kehadiran seseorang untuk menerima arahan daripadanya.

Tidak lama kemudian, muncul seorang lelaki berjalan mundar-mandir sambil tangannya memegang hujung tali.Kelihatan dia sedang menarik seekor unta yang agak berisi dan terikat seutas tali pada lehernya.

Dia datang dengan membawa pengkhabaran:

"Wahai pengikutku,beberapa hari lalu aku telah pergi meninggalkanmu untuk mengadap
Tuhanku. Tuhanku telah memberikan aku seekor unta sepertimana yang kamu lihat. Dia berpesan supaya kita menjaganya dengan baik. Aku perlu kembali ke sana untuk menyerah diri padaNya, kerana aku adalah Utusan Rahmat."
Lalu dia menyerahkan tali yang dipegangnya kepada salah seorang pengikutnya bernama Wakil.Seorang pemuda yang kelihatan cergas dan bertenaga.Sedikit putih kulitnya berbanding yang lain. Utusan Rahmat membisikkan sesuatu kepada Wakil. Kemudian, Wakil mengheret unta tersebut dengan penuh belas menuju ke tengah lembah, di cerun bukit yang sedikit landai.Orang ramai berkerumun untuk melihat unta tersebut.Semakin lama semakin ramai orang menghurung unta tersebut seolah menghadiri suatu pesta. Dari riak wajah mereka terserlah keriangan kerana Utusan Rahmat telah sampai kepada mereka dengan membawa pengkhabaran gembira. Mereka sangat berharap sangat agar unta tersebut dapat memberi manfaat kepada mereka pula.

Seru seorang wanita:"Unta ini cukup berisi dan dapat memberi susunya kepada kita kalau diperah."

"Ya, betul kata kau,"kata seorang lelaki.

"Kita hendaklah menjaga dan melayan unta ini sebagaimana kita menjaga dan melayan diri kita."

"Ya. Apa ditunggu lagi.Mari kita perah susunya untuk kita minum.Kita akan menjaga dan melayan unta ini sebagaimana kita melayan ibu kita yang memberi kita minum dari susunya sewaktu kita kecil dulu."

"Syukurlah kamu memahami kehendakku. Letakkan unta ini di bawah suatu tempat yang teduh dan kamu bolehlah mengambil manfaat daripadanya. Aku perlu kembali kepada tuan ku untuk seketika untuk suatu urusan. Aku tinggalkan unta ini kepada kamu dan ingat pesan tuan supaya menjaganya dengan baik. Salam."

Wakil berpusing ke belakang dan berjalan mendaki bukit menuju ke arah bukit. Dia tidak menoleh ke belakang lagi.Ekor mata pengikutnya memerhati sosok badan Utusan Rahmat dan Wakil sehingga hilang dari pandangan.

“Nah, apa lagi yang kamu tunggu. Aku tidak sabar untuk meminum susu unta,” kata seorang lelaki disahut hilai tawa orang yang berada di sekelilingnya. Pondok ini sudah sangat baik bagi seekor unta yang mulia ini. Seseorang perlu menjaganya, dan Wakil adalah penjaganya. Tetapi dia tiada buat seketika kerana suatu urusan bersama Tuan.

Siapa mahu susu?”

“Aku, aku, aku,” kata seorang perempuan.

“Aku mahu juga,” kata seorang lelaki.

Suasana menjadi hingar buat seketika. Mereka saling berteriak kerana mahukan susu unta.

“Hoi,Diam! Kalian semua perlu bersabar.Setiap orang akan merasa. Seorang demi seorang.Aku kira wanita perlu didahulukan.Bukan begitu?”

Seorang wanita yang sedang sarat mengandung separuh berteriak:

“Ya, benar.Wanitalah yang perlu didahulukan.”

Wanita tersebut tampil membawa bejana kosong. Dia memerah tetek unta tersebut dan keluarlah susu cair memutih mencurah mengisi bejana tersebut. Setelah berpuas hati, dia meneguk susu tersebut. “Wah,sedapnya susu ni!” katanya separuh berteriak.

“Benarkah? Bagilah kami rasa pula.” kata seorang lelaki tegas bersuara memecah keheningan.

“Nanti dulu.Berilah peluang kepada semua ibu mengandung untuk merasa. Biar golongan mereka di dahulukan. Orang yang dahulu perlu didahulukan,” kata seorang lelaki yang sangat tua.

“Setuju,” suara ramai bergema.

Seorang lelaki separuh usia tiba-tiba bersuara, “Tetapi kita ramai,mampukah seekor unta memberi minum kepada kita semua?”

“Mampu atau tidak kita lihat sahaja nanti. Kalau kau mahu juga, kau mengandunglah dahulu.”

“Ha,ha,ha.” Semua ketawa berdekah-dekah.Wanita mengandung tadi tunduk tersipu-sipu malu. Dia meneruskan minuman hingga ke tegukan yang terakhir.

“Syukurlah, aku telah kenyang. Susu ini sangat sedap dan mengenyangkan perutku. Anakku di dalam perutku ini juga telah kenyang,” kata wanita mengandung tersebut sambil memegang perutnya.

“Benarkah?Boleh aku pegang perut kau?Aku ingin tahu adakah anakmu itu telah benar-benar kenyang,” kata seorang pemuda sambil ketawa dan disahut oleh ketawa kawan-kawannya.

“Suamiku sahaja yang boleh, kau tidak boleh,” kata wanita mengandung itu sambil mencebikkan bibirnya.

“Ayuh, siapa lagi wanita yang sedang mengandung sila ke sini!” Tangan kanannya menekup ke mulut dan melaung sekuat hati.

Lalu seorang demi seorang tampil sambil mengilir bejana yang diperbuat dari tanah liat itu. Mereka berebut-rebut menadah susu di bawah celah kangkang unta.

“Seorang demi seoranglah…” Kata wanita mengandung itu.

Mereka akur. Mereka seolah-olah terikut disebabkan kata-katanya yang lemah lembut itu.

“Semua akan merasa.Kita lihat sajalah teteknya yang kembang dan perutnya yang buncit itu.Pasti banyak susu di dalamnya.” Kata wanita itu lagi.

Sang mentari telah sirna cahaya. Sehingga lewat senja, suasana orang berkerumun masih belum reda. Masih ramai lagi orang belum dapat minum susu. Ada yang sekadar cuba-cuba, ada yang meminta-minta kerana sangat dahaga. Semua peringkat daripada wanita, kanak-kanak,orang tua, remaja, pemuda dan lelaki dewasa masih berpusu-pusu mengerumuni sang unta yang seekor itu.

“Kalau macam inilah gayanya, sampai lusapun takkan habis semua orang merasa. Apakata kalau kita belah sahaja perut unta itu dan bahagikan susunya, sama adil sama rasa. Aku pun tak puas minum lagilah,” kata seorang pemuda.

“Eh, kau gila ke? Matilah unta tu nanti. Kau bukan tak tahu, kita kena menjaga dan melayannya sebaik mungkin, macam kata Wakil.”

“Itu kata dia, bukan kata tuan kita.”

“Kau jangan. Entah-entah tuan suruh Wakil memberitahu kita, macam yang dibisikkan padanya hari tu. Kita tunggu sajalah sehingga Wakil tiba.Kita akan bertanya padanya.”

“Itu lagi gila. Takkan benda sebegitu kita nak tanya padanya.” Mereka mengangguk lesu. Nafsu jahat mula menguasai jiwa masing-masing. Masing-masing merancang sesuatu dalam benak fikiran.

“Alangkah baiknya kalau kita dapat belah perut unta itu. Kalau tidak cukup kita belah pula perut ibu yang mengandung.Tentu banyak susu di dalamnya.” Saranan itu mula berjangkit.

Mereka sepakat. Seia-sekata. Mereka menyambar bilah parang masing-masing dan menuju ke arah unta tersebut. Sedang matahari memuncak di atas kepala, dengan rakusnya kumpulan lelaki tersebut menghampiri unta yang kelihatan masih cergas. Lalu disuakan bilah parang dan di kelarkan pada leher unta tersebut seolah upacara korban. Darah berceceran dari leher unta. Unta yang mulia itu menggelupur kesakitan dan mati. Lalu dibelahnya perut unta dan dikeluarkan isi perutnya dengan penuh kezaliman dan rasa ingin tahu.

“Mana susunya?Tak ada langsung.Hanya darah dan isi perut sahaja.”

“Perut punyalah besar membusung tapi tak ada susu. Macam mana ni?”

“Kau silap belah kot? Kenapa kau sembelih unta itu.Sepatutnya kau terus belah perutnya semasa dia masih hidup. Ini semua salah engkau.” Dia melihat kepada lelaki itu dengan rasa kemarahan. Merah padam mukanya.

Tanpa berfikir panjang, dia terus menetak leher lelaki tersebut lalu mati. Dia menjuihkan mulutnya kepuasan sambil nafasnya keluar masuk dengan kencang.

“Padan muka. Rasakan.”

“Apa yang perlu kita lakukan sekarang, kawan-kawan?”

“Kita tunggu Wakil tiba,” kata salah seorang daripada mereka. Lemah dan tidak bermaya.

Matahari semakin memancar terik di kepala. Masing-masing terjelepuk kepanasan. Ada yang menjelirkan lidahnya seperti anjing kehausan.

“Ah, aku haus sekarang.Apa yang perlu kita lakukan? Kita akan mati kehausan kalau terus begini.”

Mata seorang lelaki yang kehausan itu melirik ke arah seorang wanita yang sedang sarat mengandung. Perutnya membusung menonong ke hadapan.

“Mengikut telahanku, ada banyak susu dalam perut wanita tu. Apakata kita belah perutnya dan ambil susu darinya?”

“Setuju.”

“Kita tunggu sahaja Wakil tiba dan bertanya padanya.”

“Kau gila. Kita tidak perlu menunggu lagi. Sudah berhari-hari kita menahan lapar dan dahaga. Dia tidak sampai-sampai. Kita tidak perlu menunggunya lagi. Ayuh, kita belah perut wanita itu sebagaimana kita lakukan pada unta itu.”

Tanpa berkira-kira lagi, sepantas kilat lelaki yang masih berlumuran darah itu menyambar parang yang ada di sisinya dan membelah perut wanita yang buncit itu tanpa usul periksa lagi, sambil kawan-kawannya yang jahat itu memegang tangan dan kakinya. Wanita itu menjerit kesakitan sekuat hatinya meminta tolong. Mata-mata melihat tanpa perasaan. Hanya diam membisu dan memerhati apa yang akan berlaku. Mereka sudah tidak berdaya untuk menahan. Mereka semua telah terpedaya dengan omongan kumpulan lelaki tersebut yang telah tersebar beberapa hari lalu. Mereka berkerumun melihat wanita yang telah dibelah perutnya. Darah merah terpercik ke kakinya dan sekitar tempat ‘penyembelihan.’

Raungan demi raungan kedengaran. Seorang demi seorang wanita mengandung di belah perutnya tanpa belas kasihan. Walaupun tiada susu, mereka tetap melakukannya. Dalam ketidakpastian mereka melakukan ‘jenayah’ itu kerana mahukan kepastian. Mereke terus dirundung kehampaan dan kekecewaan. Mereka menggunakan berbagai cara untuk mengesahkan tindakan mereka. Ada yang terus dibelah perutnya, ada yang hanya di potong sebelah buah dadanya, ada yang di potong kedua-dua belah dadanya.

“Aduh, sudah puas kita membelah perut semua wanita mengandung yang ada di sini.Tapi semua tidak berguna.Apa yang perlu kita lakukan?”

Dalam kegemparan yang sedang berlaku, ada seorang kanak-kanak yang kematian ibunya meloloskan diri mencari Wakil. Dia menemui Wakil di balik bukit sana dan memberitahu segala peristiwa yang telah berlaku sambil menangis teresak-esak. Segalanya diceritakan termasuk siapa yang memulakan peristiwa gila tersebut. Wakil segera meninggalkan Utusan Rahmat tanpa memberitahunya. Dia telah menyedari kesilapannya meninggalkan kaumnya. Tanpa memberitahu Utusan Rahmat, dia segera bergegas ke arah lembah kediaman kaumnya. Perjalanannya memakan masa berhari-hari. Lewat tengahari barulah dia sampai ke tempat tersebut. Setibanya ke lembah tersebut, matanya terpaku pada keadaan di hadapannya. Kemelut pembunuhan sedang bermaharajalela. Mayat-mayat bergelimpangan, kemerahan dan membusuk.

Perasaan gentar dan takut di lawannya. Dia segera menerjah dan menghalang seorang wanita yang memegang parang kerana ingin membunuh seorang lelaki yang membunuh suaminya.

“Hei, hentikan kegilaan ini.Mengapa kamu berlaku sebegini rupa sedangkan aku tiada di sini. Bukankan aku telah meninggalkan amanah kepadamu supaya kamu menjaga dan melayan seekor unta dengan sebaiknya. Mengapa kamu berbunuh-bunuhan pula kerana seekor unta. Ya Tuhan…apa yang telah berlaku kepada kaumku.”

Wakil segera melepaskan tangan wanita tersebut dan menekup mukanya sambil menangis teresak-esak. Semakin lama semakin kuat esakannya. Semua orang dan kanak-kanak menangis sama sambil mendakap Wakil dan ibu-bapa masing-masing.

Wanita tersebut berkata:“Wahai Wakil, kau telah terlambat. Ramai orang telah mati disebabkan engkau. Engkau telah meninggalkan kami dalam keadaan serba daif dan memerlukan. Kami amat kehausan dan kelaparan serta memerlukan engkau tetapi engkau telah meninggalkan kami sekian lama.”

Wakil telah menyedari bahawa peristiwa pembunuhan telah berjangkit daripada seekor unta kepada manusia. Dia segera bertafakur dan menghela nafas sedalamnya untuk mencari kekuatan baru. Dia perlu bangkit dari kelemasan sebak tangisan yang dihadapinya.

“Aku mesti berikhtiar untuk memulihkan keadaan ini kerana ia adalah sebahagian daripada ujian Tuhan,” kata Wakil dalam hati.

Dalam suasana hiba tu, gertak seorang lelaki:“Wakil!Kau telah melakukan kesalahan yang besar. Kau telah meninggalkan kami. Tuan kau juga melakukan kesilapan yang besar kerana meninggalkan kami. Peristiwa yang amat dahsyat telah berlaku dalam sejarah bangsa kita setelah kemusnahan Niadam. Kau dan Tuan kau mesti dihukum!”

Beberapa orang memegang tangan wakil. Sebilah sabit di tangan seorang lelaki yang bersiap sedia untuk membunuh Wakil.

“Nanti dulu!” Suara seseorang bergema di hujung cerun bukit.

Dia berlari-lari anak menuju ke kelompok manusia tersebut. Dia adalah Utusan Rahmat.

“Jangan terburu-buru. Biar aku selesaikan masalah kamu.” Mereka menceritakan kepada Utusan Rahmat satu persatu.

“Kita semua betul .Kita semua melakukan perkara yang betul,” kata Utusan Rahmat.

“Kita? Kita betul?Tidak. Hanya kami semua yang berada di sini betul. Kau dan Wakil yang salah. Wakil salah kerana meninggalkan kami dan kau bersalah kerana menyuruh wakil bersamamu bahkan meninggalkan kami,” kata seorang lelaki.

Utusan Rahmat menegakkan badan dan mengangkat kepala setelah terdiam seketika dan berkata:

“Aku tidak menyangka perkara sebegini akan berlaku. Aku rasa terkilan kerana unta itu mati dibunuh. Aku kecewa kerana kamu saling berbunuhan. Wanita mengandung yang tidak berdosa telah menjadi mangsa. Tetapi aku tidak menyalahkanmu. Mereka yang telah mati itu telah berlaku zalim ke atas diri mereka. Sedang kita yang masih hidup ini betul hendaknya.”

“Apakah yang engkau ucapkan ini wahai Utusan Rahmat?Cuba beritahu kami,”kata seorang pemuda. Mereka yang lain terkedip-kedip kehairanan mendengar ucapan Utusan Rahmat. Mereka menunggu jawapan dari Utusan Rahmat dengan penuh minat.

“Mari ikut aku.”

Maka pengikut-pengikutnya yang ramai itu mengekori Utusan Rahmat menuju ke arah sepohon pokok. Utusan Rahmat memanjat pohon itu dan menurunkan sebuah sarang burung ditangannya.

“Sekarang,aku ingin tanya kalian. Adakah burung ini diberi makan dan minum?”

Mereka melihat ke arah sarang burung tersebut. Di dalamnya terdapat seekor burung yang sedang mengeramkan telurnya sambil mencicip-cicip.

“Adakah burung ini mendapat manfaat dari unta yang ku tinggalkan? Tidak bukan? Tapi burung ini dapat hidup tanpa mati kelaparan.”

Utusan Rahmat mengeluarkan sebiji pisang emas dari sakunya dan memberi makan kepada burung tersebut. Kemudian dia memberi minum sedikit susu daripada kantungnya.

“Aku tahu tiada seorang daripada kamu memberi makan atau minum kepada burung ini. Ia adalah seekor haiwan yang mendiami kawasan kamu, tetapi ia langsung tidak mendapat manfaat daripada unta mulia yang daku tinggalkan. Susunya tidak akan habis walau di minum oleh sekalian kamu, walau beribu orang sekalipun. Pokoknya kamu hendaklah bersabar menunggu giliran. Sepatutnya kamu berperlakuan seperti burung ini. Dia mencari makan sendiri dan mengeramkan telurnya. Kelihatan burung ini sedang bunting. Nah, sekarang belahlah perutnya untuk mengambil susu darinya.”

“Tiada susu dari perutnya, wahai utusan Tuhan.”

“Sudah tentu tiada susu dari perutnya. Sekarang kamu semua betul kerana mengetahui kenyataan.”

“Ya kami sudah mengetahui. Engkau telah menyedarkan kami dari kebodohan. Kami telah bersalah wahai Utusan Rahmat, maka hukumlah kami.”

“Tidak, kamu semua tidak dipersalahkan dalam keadaan kamu yang tidak mengetahui. Sekiranya berlaku kesilapan lagi selepas ini, maka kamu semua akan dipersalahkan.
Wakil, kamu mesti betulkan keadaan ini, kerana kamu bersalah meninggalkan mereka dalam tempoh yang lama.”

Wakil yang lama diam membisu tunduk melihat bumi. Dia mendongak semula melihat ke arah orang ramai dan berkata: “Pergilah mengambil parang, sabit dan semua alatan kamu.Kamu semua mesti bekerja seperti sedia kala untuk menyara kehidupan dan mencari makan. Janganlah duduk bersahaja dan mengharapkan ‘hujan emas turun dari langit’ atau ‘bulan jatuh ke riba.’ Aku harap kamu mengerti maksudku.”

Mereka mendengar kata-kata Utusan Rahmat dan Wakil yang penuh hikmah itu. Mereka kembali menggali telaga dan parit, mengerjakan tanah yang kering-kontang dan mengairi tanaman. Parang dan sabit yang dicipta tidak lagi digunakan untuk membunuh tetapi untuk mengerjakan tanaman, mencari hasil hutan dan berburu. Tidak lama kemudian, mata gergaji dicipta dan ianya digunakan untuk menggergaji batang pokok dan dahan untuk membina tempat berteduh. Generasi selepas itu lebih bertamadun dan menggunakan akal fikiran, tidak lagi berharap semata-mata kepada bilah-bilah parang, sabit dan seekor unta. 

Sesi Soal Jawab

Salam,

Ok la sebab tak penah nak padet belog ini,skali skala lau dpt tag tu kite layankan aje laa...mentang2 la chumilku ni rajin btol memblogging skang ni,ngan aku2 skali dia tarik bersama kegilaan beliau skarang,x kisah la janji beliau tak wat mende mukan2 kan...

Without further ado,eceh berskeaping plak,kite mulakan dengan soklan bernilai limeposen....

1. Adakah anda rasa anda hot?
   Owhh..tidak..saye kesejukan kini...brrrr.........

2. Update wallpaper yg anda guna sekarang

camni je la simple je kan :D

3.Citer pasal gambar ini.
senang je..cover album Girugamesh -Girugamesh [2007]

4.Kali terakhir makan piza
dh berzaman tak usik piza dah..awal tahun ni kot..

5.Lagu terakhir anda dengar


Crying Rain - Girugamesh..sambil melayan jiwa yg jiwang huhuhukkk

6. Ape yg anda buat selain selesaikan tag nih?
Bukak FB,Bukak VF,bukak Utube,bukak blog,bukak ym...penuh lerrr desktop nih...

7. Selain nama sendiri anda dipanggil dengan nama apa?
Hyde,Hide,Haido,Reita, Lurti,L0rdo,Larc...memacam la name,tp paling slalu dan paling org kenal name Haido@Hide tuh.

8.  Tag lg 5 org..
tak tau nak tag sape..jd soklannye tamat kat soklan 8 ni je,aci...:D:D:D

Kalau anda yg rasa nak main benda ni,dan suda tag 5 org kat soklan 8,sile jawab soklan2 tambahan di bawah...

9. Siapa org no 1 dgn anda?

10. katakan sesuatu kpda org no 5...

11. no 3 ade hbgn ngan sape??

12. bagaimna pula ngan no 2??

13. kata2 cinta kpda org no 4..

14. beriakan 4 fakta yang anda thu tntng org kamu tag...



   

Tuesday, November 23, 2010

And the award goes to~~

Huhuhu dah lame tak dpt award2 nih...walhal bukan slalu pun apdet belog nih...tp disebabkan chumilku dah berikan..ku terima dengan penuh kaseh syg ...:D:D:D


huhuhu...cam bese kene jawab soklan2 mingguan terkumpul....dan soklan2 nye adalah seperti berikut :-

1) Berikan nickname tuk saye
Hyde
2) Ucapan utk pemberi award ini
Tq cayang huhuhu

3)Berikan 6 fav artis/singer/group yg korang minat
L`Arc~en~Ciel
The GazettE
X Japan
Versailles
Yui
Dir En Grey

4) Tag award ini kepada 10 blogger/follower
kamoo,kamoo,kamoo,kamoo x10 yg bace blog ni..buleh...

Tuesday, November 16, 2010

Aku nak nulis...tp aku takde idea nak tulis pekemende....

ye dah tamat..miahahaha sengal tak sengal takk....slamat hari raye aji maap zahir dan batin ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D:D:D

Tuesday, November 2, 2010

The Breaking World


Because it's white, it's said it wants to be white
Because it's white, something can be blended in
The water in a little bowl became clear
Little by little the colours faded away

Eventually humans corrupt
Humans can be discolored by other humans
This star they both live on together is discolored
They strangle themselves

How do you describe the time
when the trees coldly looked up at the building that towers above?

The earth is touched by a bloodied hand
Without kindness, flowers withered and died
And by that hand, which has no heart,
the future without sins is murdered

Eventually humans corrupt
Humans can be discolored by other humans
This star they both live on together is discolored
It's a crumbling world

In this civilization what sort of life do you picture; is it the one we wanted?
In this selfish egotistical struggle
What was shed was not blood, but the tears of the planet
The Earth, born billions of years ago
The proportion of time we've been in existence is just a few seconds
We have not aided in the recovery of the planet
We have not lived our lives in order to help the earth
However, we alone have known an unblemished love

The End is near by, but you who have known love will be all right

Sunday, September 12, 2010

Raye....ke tak :-?

Salam,

Setelah lame tak wat entri,baru rini aku nak wat entri. So segala yg ter"pending" akan aku luahkan arini. Pes skali,selamat berpuasa(org dah nak raye baru nak wish slamat pose.....),dan slamat hari raya Aidil fitri,maap zahir dan batin.

Tahun ni,dah genap setahun aku kenal korang2 geng sawan undergraon VF smer...tq sebab atas kesawanan anda smer membuatkan saye lebih sawan tuk menyawan bersama anda2 smer lagi di masa akan datang.Andai kate ada silap dan salah, saye mohon ampun maap dari ujung rambut sampai ujung kukukakiku sama ada yg tersurat,tersirat,terselit, tercicir segala ape lahh...maap zahir dan batin :D

Wednesday, July 21, 2010

Boyottt~~!!!!!

Anda mengalami masalah perot boncit? boyot? bulat? 1 pax? takde mase nak eksesais? jgn risau...sile lakukan teknik2 di bawah utk mendapatkan perot yg segak lagi macho...senang je sehhh ...........

nomot 1 : sile sediakan seterow anda seperti ini..

2.  kite kasik kerat itu seterow dlm 5 cm seperti gambar di atas ..nak pendek lagik pun buleee

3.  picit ujung dia,pastu sile selotep sekuat2nye sampai takde udara pun leh lepas...lau leh gam gajah lagik bagus,tp sile jgn gunekan seterow ini utk isap gam ye anak2...

kendiannnn step no 4 :-



tiuppppp sampai merah muke.....buat selame 3 minit setiap hari....satu je senaman ni best ialah sebab dia leh wat bile2 mase je


ketike mengemas rumahh..........


errr...ketika...ketika....err...:D:D:D takpe yg penting, tiup nafas kuat2 selama 5 detik :D

Ulang setiap hari,dalam 2 minggu leh nampak hasilnye....kempis sket perut. logiknye ? menurut kate pakar (tak tau la pakar ape) otot perut lebih digunekan ketika mengeluarkan napas daripada ketike menarik napas...


tak percaye?..cobelahh :D:D

sesuai utk mereka yg boyot moncet...kepada mereka yg boyot sebegini....


sile tggu pade bulan ke-9 untuk kembali kempis...skiann mecihh..slamat beramalll :D:D:D:D

Musykil

Haku musykil..sapekah makhluk2 dari tanah besar cine yg slalu komen kat belog aku nih....huuuuu....tq la korang sebab komen tp aku sepatah haram tak paham derrr :((:((:(( sile komen dlm bahse yg aku paham okehh...maap terpakse delete...

skian mecih.....

Monday, July 12, 2010

Mak gua ilang

Pagi tadi di opis, dalam pukul 9, sedang gua kaver line klik fesbuk sikit -sikit, Apan mundar mandir belakang gua dengan muka kusut masai.Dari tadi gua tengok Apan hilang punca di sekitar sektor operasi. Muka macam ada masalah.

“Lu kenapa ni Apan?” – Gua tanya demi meminta kepastian. Gua dengan Apan ni kira ngam juga la. Budak Kedah, umur muda sikit dari gua dan tak berapa hensem. Kalau tatap muka dia lama lama boleh naik menyampah juga.Dia baru setahun kerja dengan kompeni gua. Sebelum masuk sini, Apan banyak hendel bisnes sendiri dan selalu rugi.

“Mak gua hilang la..” – Apan berbisik perlahan.

Gua punyala terperanjat!

“Mak lu hilang?, bila hilang?” – dada gua tiba tiba mengepam keluar masuk laju laju. Berdebar tak payah cakap la, kencang macam kuda.

“Petang semalam..dah cari merata tak jumpa”.

Apan berlalu meninggalkan gua menuju ke bahagian budak budak human resource. Gua tak tahu apa benda yang dia sedang fikir dalam kepala. Gua nak tanya lebih lebih risau kena pukul pula.Apa yang gua tahu sikit sikit, mak dia memang duduk rumah tak kerja, ayah dia kerja penolong kanan lagi dua tiga tahun nak pencen.

**** Kira -kira lima belas minit kemudian,dari jauh gua nampak Apan berjalan semula masuk ke sektor operasi. Kali ni muka dia tak kusut macam tadi dah, sebaliknya ceria macam muka Lan kumpulan the typewriter.

“Mak gua dah jumpa..” – kelegaan jelas terpampang di bibir Apan.


Gua cepat cepat bersyukur:

“Alhamdulillah… Jumpa kat mana?”,

Dan dengan penuh keceriaan, jujur, ikhlas, tawadduk serta wajah disinari warna warni rama rama yang tiada belas kasihan pada gua, Apan membalas padu:


“Dalam sinki penteri.”

Gua terus tendang kompiter sampai bersepah atas lantai. MUG la Apan.. MUG ..!!, pronounciation macam jahanam! Sia sia gua berdebar. Pagi pagi sudah bikin hati membara.

Monday, July 5, 2010

Kul 4 Pagi~~~

4.00 aku dah bangkit dari tdo,pegi mendaki punye pasal. Aku tgk kat luar,aiseh ujan,tp dalam ati cakap takpe mebi kejap je kot ujan nih,nanti pagi sket dah ok la tu.

4.45 pagi aku dah smp depan umah dorang,yg pegi time tu aku, Jab,Jamal a.k.a Periphery(dak VF merangkap jiran aku gak),Feqah,Hasim,dan beberape makhluk yg tak aku bape nak kenal sangat. Bajet nak smp sana dalam 6:30 so bule la daki naik atas nak tgk sunset.

Kul 5 pagi persiapan mo gerak ke Bukit Broga

Ujan renyai2 time nih...sejuk takyah cite ahh,menggigel satu badan nih....tu pun tak agak2 pasang ekon kuat2 dlm kete.tepat kul 5 pagi kitorang pun gerak ke sane,jumpa ngan lagi sorang geng yg gerak dari arah lain.Sparuh jalan ujan dah makin lebat suda...smp2 sana pun,makin lebat ade la...jd benti jap solat kat mesjid Semenyih sana,layankan je kuliah subuh,dah tu ujan,nak daki pun tak dpt la kan...

Malas nak tulis byk..posting gambo2 pun okeh gak kot...

Kul 7 baru start naik,ujan pun baru berhenti. Jalan selut,licin gile babas...huhuhu,kasut lak pakai time tu tk grip,hampes...naik pakai setokin je kot time tuh....amik masa sejam gak ler mo naik atas tuh...aku ingt kitorang2 je time tu,yer la ujan2 sape mo naik,skali ramai plak derr...penuh atas puncak tuh....mengah ler jugak aku mendaki,dah lame tak wat,last pun tahun 2008 kot time kem OBS kat Lumut nuh ngan geng2 Redang....huuu...

sket lg nak smp tuh ke puncak


pemandangan dari atas,x dpt tgk matahari terbit,tgk pelangi pun jadi laa

next stop...Sg Tekala :)):)):))

Tuesday, June 22, 2010

Sengal tengah malam...errr..pagi...

Salam,

Jam skang dah pukul 2.20 pagi..dan aku lom tdo2 lagik...nak ckap ni semer pasal World Cup pun tak gak,sebab aku ni jenis suke tgk highlight je,penat nak tgk game full duration..tambah2 lak umah aku ni xde sape sgt yg layan pun...huhuhu...

Jadi ape je aku wat time2 camni,dok layan VF,tgk Fesbuk,pastu layan2 lagu je. Ni pun dah bape puluh kali lagu OST FFXIII dok asik main je ni...rase cam dah bule hafal lirik dia dah lau lagu ni lagu mlayu/english..sib baik jepun...jd agak lmbt skit pikap aku tuk hapal sepenuhnye....walaupun aku mmg spesis tak penah hapal lirik lagu...

Dok godek2 belog ni baru je aku pasan,sejak tahun 2007 aku bukak blog nih,tak smp bape pun posting aku,masuk yg aku tgh tulis ni,yg ke-111 la posting aku sempena ulangtahun ke 3 belog aku nih...hahaha klo org lain tak tau la dah ke bape puluh ratus,ribu dah aku rase kot. Bukan taknak update blog,byk je kot lau aku nak cite...tapi aku tak reti. Kekadang jeles gak ngan mereka2 yg mengedit belog2 bg lawa,byk posting2 best,aku pnye belog? cam tuan dia gak...senyap semedang skali skala je berkata2....tu pun lau ada menda nak kata,atau dah mmg tak tau nak wat ape lagi.

Niat kat ati nak godek2 gak belog ini bg personal touch sket,tp memandangkan
1) aku fail bab godek2 coding nih
2) makan byk giler masa
3) semestinya line tenet yg selow mo pikap...
4) belog lawa2 ni berat HP aku ni nak bukak....

make aku batalkan niat aku nak wat(sebenarnye malas mo setting coding..boleh je lau nak wat)...tapi lau sape2 yg nak bg aku website nak tulun godek2 belog aku ni amatla dialu-alukan...tp nak tulun tu ikhlas je la eyhh,takde mo kasik2 adiah..paling koman pun banje makan je..

Beklah 2.30 sudaa...mo sambung tonton tv...go Honduras go miahahahaha~~mood sokong team tak glemer dah mule..biar tak frust sgt sbb tau kompom kalah,lau menang tu menang nasib je la~~

orait..roger and out....

Monday, June 21, 2010

Fantasi Terakhir..lagii punya PV ~~~

Salam,

Akhirnya...tamat jua game Final Fantasy 13 aku tu semalam....fufufufu congrats utk aku miahahaha (sah tgh takde keje perabiskan game je)..jadi hari ni,tribute tuk Final Fantasy the series...aku setkan lagu2 tema Final Fantasy dlm blog nih dari FFVII sampai la latest installment ni, FFXIII....layan la PV2 di bawah ini :-

Final Fantasy VII PV



One Winged Angel - Sephiroth's theme



Calling - Kyosuke Himuro (FFVII : Advent Children OST)



Gackt - Redemption (FFVII : Dirge of Cerberus OST)



Gackt - Longing (FFVII : Dirge of Cerberus OST)




Ayaka - Why (FFVII: Crisis Core OST)

Final Fantasy VIII PV



Faye Wong - Eyes on Me

Final Fantasy IX



Emiko Shiratori - Melodies of  Life (English Version)


 
Emiko Shiratori - Melodies of Life(Japanese Version)

Final Fantasy X


 
Otherworld - The Black Mage feat Bill Muir (Opening song)


 
Suteki Da Ne - Rikki

 Final Fantasy XII


Kiss Me Goodbye - Angela Aki

FFXIII



Kimi Ga Iru Kara - Sayuri Sugawara(Japanese Version)



My Hand - Leona Lewis (English Version)

dan last skali...Final Fantasy Dissidia...



The Messenger - Your Favorite Enemies

Slow2 la korang layan ekk....

Sunday, June 20, 2010

Lagenda Setan

Maap ini topik tidaklah berkaitan dengan citer Lagenda Budak Setan yg sedang hangat di pawagam skang. Adanya cite ni merupakan sepesis2 setan yg ade dalam idup kite tiap2 taim...make ari ni,tetiba lak tgh2 menung dpt hidayah (poyosss) nak tulis camnih...skali skaler ape salahnyer kann....slalu tulis jahat2 je,skali skala mo baik2 gak....

" Umar Al-Khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1. Zalituun - duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda manusia supaya berbelanja lebih dan membeli barang-barang yg tidak perlu.

2. Wathiin - pergi kepada org yg mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap ALLAH.

3. A'awan - Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf - berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri org yg berada di tempat2 maksiat.

5. Murrah - Merosakkan dan melalaikan ahli dan org yg sukakan muzik sehingga lupa kpd ALLAH. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour.

6. Masuud - duduk di bibir manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dr kata2 mulut.

7. Daasim ( Berilah salam sebelum masuk ke dalam rumah walaupun tiada org di dalamnya ) - duduk di pintu rumah kita. Jika kita tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga, suami isteri cerai berai, suami bertindak ganas memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai lg.

8. Walahaan - menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat yg lain.

9. Lakhuus - Merupakan sahabat org Majusi yg menyembah api/matahari.

Dan yg akhir-akhir ni yg paling teruk!

10. Isetan - sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi.

Kebaikan - memberi potongan harga pada karnival jualan.
Keburukan - melalaikan manusia dengan bershopping sehingga lupa
waktu sembahyang dan lupa yg lakinya tgh tggu kat kereta.

11. Hindusetan - Ni mereka2 yg menonton crita hindustan sampai masuk waktu sembahyang, masih menyonggol depan tv... kepala kluar tanduk, tak sedar..... jadilah hindusetan.

12. Santan - Yg ini aje nmpknya berguna sedikit untuk masak kari dan masak lemak. Tp banyak guna santan, naikla kolesterol pastu dpt penyakit kronik spt darah tinggi dan sakit jantung. Hmm...

Renungkan.....

Mari Main Tag-Tag....

Saje mo padet sambil baring,layan2 makan chipster dan blog stalking (miahahahaa),VF ,FB ,Youtube mlm2 camni dan tetibe plak haku di tagged oleh ini Inchik Ojinz dalam segmen mari mengorek korek korek kodok ngareppp~~~oklah tagged kali ini adalah khas ditujukan tuk menyelongkar segala isi kandungan beg dan dompet anda....

Untuk sesi terjah pertama kali ini,mari kte g interbiu incik beg saye FL.....



Ini inchik beg saye..yg dah same ngan saye sejak mula2 masuk UiTM smp la dah keje....nape nmpk cam berabuk kat ctu? hahahaha,sebab saye dah tak pakai lagi...ntah ape kat dalam pun saye dah lupe...jap mo selongkar ini begg....


ye itu dia  sampah2 yg ade dlm beg aku...beberapa cd lagu jepun burn sendirik,buku nota UiTM,tiket wayang cite Ninja tarikh 30/10/2009 kul 7.30 mlm ,pen,ubat pensel mekanikal,neck tie, notes, buku akaun OCBC,surat tawaran keje OAC ngan PNSB..miahahaha..tu jer laa yg ada dlm beg buruk aku nih..:P

Haaaa..aku nak tagg...tkde sape2 kot..sesape yg rajin je laa wat tag nihh..maleh aku dahh ehh.....

Tag kedua - Isi perut dompet anda....


1.Snap the picture both inner and outer of the wallet

Ni  ler dompet aku ....bese2 jer...



2. Introduce your wallet brand, price and where you buy

Dompet ni? org adiah kat aku..selama aku idup tak penah2 aku beli dompet aku sendirik..smer dompet org adiahkan....aku guna aje la.Yg ni,org yg penah aku sayang adiahkan. Nak buang,sayang elok lagi..pakai je laa sampai rosak...
 
3. Take out whatever inside your wallet (at least 5 pictures)

Aku takde 5 picture...ni satu je yg ada,malas nak snap byk2....


Dari kiri : duit 8 hengget,kad AIA,MCIS,RHB,PRU Assist,Touch n Go,Kad PBB,Proton Daring,kad MBB,Kad Matrix UiTM time degree a.k.a kad Bank Islam,Kad OCBC ngan yg paling ujung,gambo ex(simpan lagi tuh) ...huhuhuhu....

4. Snap a picture of you with your wallet.

Dah2 tu je yg ada,gmbo lenkali je la....nak tag sape lak kali ni?mereka2 yg free....

Okeh..dah kul 2.30 pg......chalooo.........

Wednesday, May 26, 2010

Fantasi Terakhir....

Baru-baru ni aku jarang nak posting kat stateboard,kat wall,kat mana2 la kat tenet ni..ni semer gara2 mendealah nih....
Baru je bape minggu aku beli mendealah ni....ni pun sebab Final Fantasy XIII punye pasal.Aku ni memang peminat FF sejak dari dulu lagi. sejak ayah sedara aku la bagi cd FFVII time tu,terus smp skang aku jatuh hati kat game tu.

So sebenarnya harini aku nak wat review pasal game sebenarnya,dan game tu tak lain tak bukan Final Fantasy,dan review ni merangkumi semua siri FF yg aku dah main,tak termasuk yg online punya.

Pada aku,kekuatan Squaresoft[skang ni SquareEnix] ialah graphic dorang yg mmg giler cun melecun.Sape2 pun walaupun yg tak penah main game pun musti suka gak ngan graphic game FF nih. Every installment of FF will come with much better graphic,and now FFXIII,aku tak dapat nak bezakan between the CGI ngan in game dia sendiri,pergh punya lawa giler graphic.Every details,monsters,summons,hair,grass,feather,riak air, the team have done it very perfectly.Final Fantasy VII : Advent Children antara contoh terbaik graphic game FF skang ni,salah satu sebab aku suka FF. Therefore,for graphic i'll give it 5 out of 5.

Storyline plak, in term of this pendapat aku agak bercampur aduk. Some may agree,some may not, but i noticed FF in each installment,the graphic is getting better,tapi storyline dia ada macam merosot sikit. Dulu aku minat FFIV, FFVII & FFVIII sebab storyline dia watkan kita nak tau apa yg terjadi dalam game tu.The drama,the happiness of character,the sadness,u really get drawn to it.There is character development dalam game ni. Who can forget the evil smile of Sephiroth while burning down Nibelheim,or the sad scene when Aerith get killed by Sephiroth,or the helplessness of the heroes when Kefka announce himself as God? Or the intense battle between the Garden and Galbadian Army in FFVIII? FFX have a decent story,but untuk installment no 12 and 13 ni pada aku agak kurang skit,perasaan teruja nak main sgt tu tak ada,apa lagi for replay.For this,aku bagi 3 out of 5.

Gameplay,yang ni aku sendiri rasa FF12 paling bosan skali nak main with all the Gambit system.You just set the AI,and let the game walk itself...huh,mmg boring siot siap aku tdo depan PS2 aku time main FF12 nih...No more random enemy encounter,tapi enemy berkeliaran kat field.Ok yg ni aku leh accept,sbab kadang2 random encounter ni annoying gak.Tapi bila masuk sistem gambit ni,tak byk yg aku leh wat except tgk je character just do it yourself...huhuhu,srupe aku takyah main camtu..just sit and watch they hack everything...pastu edit2 gambit AI pastu bior balik.However,sejak FFX,sistem summon mmg tukar habis,you can control the summon and let them attack,defend or use special limit....yang ini mmg paling best sebab summon antara skill/power paling best dalam FF...disamping damage yg gile babas tinggi,summon2 ni smer pun cute-cute gak...hahahak,cam Bahamut kat bawah ni ,chumil kan dia :D:D



Bahamut from FFIX


Lagi satu sebab aku suka FF,limit break yg macam2 stail yg dahsyat,cam Omnislash (FFVII),Renzokuken Lion Heart(FFVIII) ,Trance(FFIX),Overdrive(FFX) ataupun Mist(FFXII). Limit break ni biasanya cool je move dia,dan slalu guna bila keadaan character terancam ataupun bar limit dah full...mcm2 gaya,kadang2 kelakar pun ada tp tu la FF. Cuma yg latest installment ni takde limit break,tp ganti ngan summon combined ngan owner masing2....kira limit break setiap character tu ialah limit break yg diperform bersama2 dengan summon masing2 la.And then,di samping main event,ada gak byk sidequest or mini event dlm FF cam Chocobo Racing, card game cam Triple Triad,Monster hunting yg slalunya player akan dpat hadiah mcm rare metal tuk wat ultimate weapon ataupun cool armor with special effect(e.g Ribbon - nullify all status atk).Tak lupa juga hidden boss yg slalunya lagi kuat dari final boss,yg biasanya hardcore gamer mesti akan lawan pnya,yg biasanya reward dia tu barang2 baikk mcm All Magic Materia(FFVII) ataupun licence to brag that u have defeated the most powerful monster in the game(ni kes FFVIII).Usually hidden boss ni HP dia mesti smp juta-juta,pastu atk plak ada byk yg jenis 1 hit KO,ataupun bg status effect yang menyusahkan player(confuse,small,poison,blind,silence,etc) dan memakan masa berjam2 tuk kalahkan sekor...konsentrasi mmg kena tinggi,tp sebab fight ni yg slalu wat teruja.So for this,tuk gameplay, aku bagi 4 out of 5...

Music : another aspect of FF which makes the game interesting. The touch of Nobuo Uematsu in almost all FF series (except no 12 & 13 if i'm not mistaken) mmg best. Antara skor that people cannot forget is the theme song of Sephiroth- One winged angel, or To Zanarkand ( yg bnyk drama2 melayu suka curik guna),Chocobo theme,dan banyak lagi la skor2 yg dibuat oleh Nobuo Uematsu. Tak lupa juga penyanyi2 tuk lagu tema FF macam Faye Wong(Eyes on Me - FFVIII), Emiko Shiratori ( Melodies of Life - FFIX),Rikki ( Suteki Da Ne - FFX),Koda Kumi ( Real Emotion - FFX-2), Leona Lewis ( My Hand - FFXIII) ,ni antara yang aku ingat laa..byk lagi sebenarnya. For song in the game can be as soothing as Aerith theme or can be as hard metal as FFX's Otherworld..for this,i give it another 5 of 5.

For conclusion,FF never let me down,(except for FFXII),and i think SquareEnix have done a good job in maintaining the series. Overall, I give FF series a 5 out of 5....

Friday, May 21, 2010

Macam-Macam..

Salam,

Aku tetiba nak tulis malam ni,tapi tetiba gak aku lupa apekemende aku nak tulis. Ada aku tanye org tu,camne ek bro nak dapat idea nak nulis,sebab dia ni pun penulis/pelukis part time,so aku tanye la dia tips2 kan....tuk org cam aku ni sebenarnye bnyk menda nak tulis,tp bila dah nulis ni tak tertulis lak.

Malas nak ngarut2 pasal nulis. Aku lebih suka mengekspresikan diri aku melalui muzik. Dan muzik pada aku tak terhad apa2 bahasa pun,sebab muzik itu sendiri adalah satu bahasa,bahasa jiwa. Muzik yg baik ialah muzik yg dapat menggetarkan jiwa kita sebaik je kita dengar alunan peralatannya. Muzik2 cam yg skang ni byk muzik robot,takde jiwa...semua computer made.Jadi kadang2 tu aku malas nak bukak radio dan lebih prefer pasang CD je dalam kereta,yg kadang2 lagu2nya org semua pun tak penah dengar...camtu la aku lau explore muzik ni aku tak kira sape2 pun....hatta yg popular atau tak,yg kena jiwa aku mmg aku layan pnyer...

Baru2 ni aku eksiden.Zero injured gila2 babas pnyer..sian aku tgk Zero,patah tangan,rusuk,kepala terhantuk kena jahit...aku lak weng sket kat pale sbb terhantuk huhuhukk...susah tul aku lau takde Zero. Slalu aku g mana2 pun ngan dia.Pegi detim ke,sawan ke, keje hari2 pun ngan dia...la ni dia dah kna hospitalized,tah bape mggu lagik baru dia leh kuar. Susah gak nak g mana2 pun. Zangetsu,adik aku dah bawak balik kolej dia.Tinggal la si tua Dai ngan Ody je kat umah..huhukk..So apa2 pun skang ni kena la bawak si tua Dai tu jalan2,tp tak best ler sebab senyap sunyi je...lau cam Zero tu leh aku balun speaker kuat2 drive lelaju...tak sedor diri lg dak sekor ni dh eksiden pun ada ati nak bawak lelaju lagik...Gambo takde,sebab tepon time2 tu nak abis beteri,cess sungguh x guna...

Kes eksidennye,sebab nak elak org....lau xde undang2 langgar org mati kena denda aku langgarkan aje...semak je time org laju ler dia nak jalan gak....abeh langgor lubang kat jalan...lubuk puaka org panggel kat jalan sek.7 shah alam nak masuk highway Shapadu tu..sape2 slalu ke Bukit Raja dari Shah Alam nak elak tol musti tau pnyer jalan tuh...ngan lubuk puaka tuh...sib baik tak involve 3rd party,lau tak lg byk kes.Huu dah nak jadi nak wat cemane ye tak...kita redha je laa....baru plan nak oter2 kete,dah kene eksiden...nmpknye lenkali je la aku oter kete aku tuh.

oleh kerana itu,misi sawan aku kene hold kejap....aku rindu nak sawannnn~~~!!!!

Thursday, May 20, 2010

Art Of Life...

Desert Rose
Why do you live alone
If you are sad
I'll make you leave this life
Are you white, blue or bloody red
All I can see is drowning in cold grey sand

The winds of time
You knock me to the ground
I'm dying of thirst
I wanna run away
I don't know how to set me free to live
My mind cries out feeling pain

I've been roaming to find myself
How long have I been feeling endless hurt
Falling down, rain flows into my heart
In the pain I'm waiting for you
Can't go back
No place to go back to
Life is lost, Flowers fall
If it's all dreams
Now wake me up
If it's all real
Just kill me

I'm making the wall inside my heart
I don't wanna let my emotions get out
It scares me to look at the world
Don't want to find myself lost in your eyes
I tried to drown my past in grey
I never wanna feel more pain
Ran away from you without saying any words
What I don't wanna lose is love

Through my eyes
Time goes by like tears
My emotion's losing the color of life
Kill my heart
Release all my pain
I'm shouting out loud
Insanity takes hold over me

Turning away from the wall
Nothing I can see
The scream deep inside
Reflecting another person in my heart
He calls me from within
"All existence you see before you
Must be wiped out :
Dream, Reality, Memories,
And Yourself"

I begin to lose control of myself
My lust is so blind, destroys my mind
Nobody can stop my turning to madness
No matter how you try to hold me in your heart
Why do you wanna raise these walls
I don't know the meaning of hatred
My brain gets blown away hearing words of lies
I only want to hold your love

Stab the dolls filled with hate
Wash yourself with their blood
Drive into the raging current of time
Swing your murderous weapon into the belly
"the earth"
Shout and start creating confusion
Shed your blood for pleasure
And what? For love?
What am I supposed to do?

I believe in the madness called "Now"
Past and future prison my heart
Time is blind
But I wanna trace my love
On the wall of time, over pain in my heart
Art of life
Insane blade stabbing dreams
Try to break all truth now
But I can't heal this broken heart in pain
Cannot start to live, Cannot end my life
Keep on crying

Close my eyes
Time breathes I can hear
All love and sadness
Melt in my heart


Dry my tears
Wipe my bloody face
I wanna feel me living my life
Outside my walls

You can't draw a picture of yesterday, so
You're painting your heart with your blood
You can't say "No"
Only turning the wheel of time
With a rope around your neck
You build a wall of morality and take a breath
From between the bricks
You make up imaginary enemies and are chased by them
You're trying to commit suicide
You're satisfied with your prologue
Now you're painting your first chapter black
You are putting the scraps of life together
And trying to make an asylum for yourself
You're hitting a bell at the edge of the stage
And
You are trying to kill me

I believe in the madness called "Now"
Time goes flowing, breaking my heart
Wanna live
Can't let my heart kill myself
Still I haven't found what I'm looking for
Art of life
I try to stop myself
But my heart goes to destroy the truth
Tell me why
I want the meaning of my life
Do I try to live, Do I try to love
In my dream

I'm breaking the wall inside my heart
I just wanna let my emotions get out
Nobody can stop
I'm running to freedom
No matter how you try to hold me in your world
Like a doll carried by the flow of time
I sacrificed the present moment for the future
I was in chains of memory half-blinded
Losing my heart, walking in the sea of dreams

Close my eyes
Rose breathes I can hear
All love and sadness melt in my heart
Dry my tears
Wipe my bloody face
I wanna feel me living my life
Outside my mind

Dreams can make me mad
I can't leave my dream
I can't stop myself
Don't know what I am
What lies are truth?
What truths are lies?

I believe in the madness called "Now"
Time goes flowing, breaking my heart
Wanna live
Can't let my heart kill myself
Still I haven't found what I'm looking for
Art of life
I try to stop myself
But my heart goes to destroy the truth
Tell me why
I want the meaning of my life
Do I try to live? Do I try to love?

Art of life
An Eternal Bleeding heart
You never wanna breathe your last
Wanna live
Can't let my heart kill myself
Still I'm feeling for
A Rose is breathing love
In my life

fuuhhhhhhh...........panjang giler :)):)):))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...