Pages

Sunday, June 20, 2010

Lagenda Setan

Maap ini topik tidaklah berkaitan dengan citer Lagenda Budak Setan yg sedang hangat di pawagam skang. Adanya cite ni merupakan sepesis2 setan yg ade dalam idup kite tiap2 taim...make ari ni,tetiba lak tgh2 menung dpt hidayah (poyosss) nak tulis camnih...skali skaler ape salahnyer kann....slalu tulis jahat2 je,skali skala mo baik2 gak....

" Umar Al-Khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1. Zalituun - duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda manusia supaya berbelanja lebih dan membeli barang-barang yg tidak perlu.

2. Wathiin - pergi kepada org yg mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap ALLAH.

3. A'awan - Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf - berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri org yg berada di tempat2 maksiat.

5. Murrah - Merosakkan dan melalaikan ahli dan org yg sukakan muzik sehingga lupa kpd ALLAH. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour.

6. Masuud - duduk di bibir manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dr kata2 mulut.

7. Daasim ( Berilah salam sebelum masuk ke dalam rumah walaupun tiada org di dalamnya ) - duduk di pintu rumah kita. Jika kita tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga, suami isteri cerai berai, suami bertindak ganas memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai lg.

8. Walahaan - menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat yg lain.

9. Lakhuus - Merupakan sahabat org Majusi yg menyembah api/matahari.

Dan yg akhir-akhir ni yg paling teruk!

10. Isetan - sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi.

Kebaikan - memberi potongan harga pada karnival jualan.
Keburukan - melalaikan manusia dengan bershopping sehingga lupa
waktu sembahyang dan lupa yg lakinya tgh tggu kat kereta.

11. Hindusetan - Ni mereka2 yg menonton crita hindustan sampai masuk waktu sembahyang, masih menyonggol depan tv... kepala kluar tanduk, tak sedar..... jadilah hindusetan.

12. Santan - Yg ini aje nmpknya berguna sedikit untuk masak kari dan masak lemak. Tp banyak guna santan, naikla kolesterol pastu dpt penyakit kronik spt darah tinggi dan sakit jantung. Hmm...

Renungkan.....

1 comment:

zyra said...

huhuu... siot je yg 3 last tuh... ampeh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...