Pages

Tuesday, August 12, 2008

I Love OBS~!!

Assalamualaikum,

Haaa.....aper kejadah plak tajuk aku arinih...actually aku telah selama 10 hari meninggalkan dunia comfort zone aku,yakni pc,teknologi,dunia luar untuk pergi berkursus di Outward Bound School di Lumut,Perak..atau lebih spesifik kat Manjung...huhuhu

Maka pada 3/8 pagi Ahad tu la aku bertolak dari FSTEP ke sana.Time tu macam2 gak dlm kepala aku,tp paling penting skali,no boring job tuk seminggu lebih,so quite ok la walaupun dlm hati ada gak cuak ngan aktiviti2 yg bakal dijalankan,dengan citer2 org lagi pasal kestrictan instructor,pengalaman pelik2 kawan2 yg dah pegi,so saper yg tak cuak kann...

Dlm lebih kurang kul 1 lebih ktorang smp ke camp tersebut. Cabaran pertama, bawak barang masuk ke camp sbb bas takbleh nak masuk,maka terpaksa la kami membawa beg2 kami,berjalan beberape ratus meter ke depan masuk ke camp. Lau beg AF tu takper la gak leh seret2,buat yg bawak 2-3 beg tu,hambek laa perit gak membawanyer.

Tmpt first berkumpul di Gym Hall. We were divided into a few group called Watch,and named after all the Mountains here in Malaysia. Mine was Ledang together with Ustaz Izu,Fuad, and Mukhriz, Dek n Najib in group Bubu, Din,Shukri in Gading, Komeng in Tahan and others in Berincang.We met our instructor for the whole course,and we were quite lucky to get En. Yusri as our instructor,he's the best to be around.

Looking back i can't believe at what i've been doing for 10 days over there. Surely u guys takkan percaya that we all jalan kaki mendaki 4 puncak semata2 nak ke Teluk Batik and the journey takes like about 5-6 hours with heavy camping bag.Memang penat memandangkan keadaan fizikal aku tak brape nak ikut mind aku nih.Kepala cakap lain,badan lak degil so byk gak rehat2 actually on the way ke sana.Kaki sakit,lenguh2 bahu biasa la tu,smp makan pegang sudu pun terketar2,penat la katakan. However the camping site is nice to be,ada tasik cantik siap leh nmpk ikan lagi,rase nak jer terjun tasik tu memikirkan para instructor smer dah siap nak sumpit sauber sorang2 yg menerjuntirukkan diri ke dalam tasik tuh...

Dua ari jer camping sane,pastu balik smula ke camp dan blajar mengayuh kayak lak. Confirm la keesokan pagi pegi kayak.Our expedition is to kayak from OBS Campsite to Teluk Sekadeh,Pangkor,di mana jaraknya sebenar cuma 5 km jer,tp nak kira pusing kona sbb kena bajet angin n arus,jarak itu dipanjangkan menjadi 12 km. Percubaan pertama berkayak, solo,tak smp baper meter dah capsize dah,atau dlm erti lainnyer tergolek,tapi takper..org baru blajar...Malam sebelum kayak tu mmg cuak,sbb mula2 takde partner,so agak ketaq gak la mane la tau cuaca sok camner,baik ke idak,golek lagi ke idak tengah2 laut tu.Bak kate si Mahathir, luar nampak cool,dalam hati menangis tiada saper tau..huhuhu,sib baik la aku dipartnerkan ngan Apot time kayak tu and cuaca mmg baik pada hari tersebut. Time kayak jgn kira la lenguh tak lenguh tangan tu nak ngayuh,nak stay on course lagi,sbb slalu hanyut dibawa arus,aku ngan Pot lak dua2 tgn tak kuat,so byk gak rehat2 time pegi tu,and kitorang antara yg last gak smp,tp takper janji selamat,and time sampai tu elok2 jer ari dah ujan,mmg nasib baik la smpt lepas ombak kuat,lau tak mau sangkut lagi agaknyer.

Teluk Sekadeh ni,or Sekadas, cuma pantai kecil di bahagian Selatan Pulau Pangkor,nice beach agak terpencil dr main city,and special sikit tmpt tu sbb byk monyet,so mmg kena jaga2 la bila nak memasak kat situ,sbb confirm ramai jer yg menunggu time nak menyambar makanan yg dimasak kat sane. So dok kat situ,pasang camp and just lepak2 memerhatikan alam sekitar.Activiti lain yg buat kat area tu ialah rapelling, ala yg main tali turun dari tmpt tinggi tu. Aku tak join,bukan sbb takut ek,tp kerana tgn aku still lenguh lagi main kayak.So aku just tgk2 jer la org lain main...huhuhu.Petang aritu mmg angin kuat giler,ombak pun agak besar,menyukarkan keadaan la bila nak balik sok ari.Dan seperti dijangkakan,pagi esoknya mmg ombak agak bergelora dan besar, aku dgn pening kepala sbb demam pada hari smlmnya agak struggle gak nak berkayak kembali ke tanah besar.Ombak mmg besar and ktorang mmg hampir sangkut kat kawasan maut,mmg byk batu besar dan tajam di situ,kayak boleh pecah,lifejacket pun mmg takleh slamatkan ktorngnyer blakang la dari terkoyak dan lau sangkut mmg alamat menjadi tukun la kami kat situ,tp alhamdulillah lepas pun area situ,tu pun struggle giler2 ktorang dua,sib baik en.Yus pun ada tolong ktorang.Huu sian kat Pot kena carry aku smp ke OBS camp,sori Pot nanti aku blanje ko ek....

2 Bala dah lepas,tggl satu je lagi,Solo Camping.....yer,dgn kate lainnye dok dlm hutan sorang2 layan feeling sorang2.Group Ledang diberi priviledge duduk site baru, sbb site yg sepatutnya ktorang duduk tu ada masalah infestation skit....jd instructor2 tu nak bersihkan area tu dl bagi slamat. Sblm bergerak,wat Hot Seat skit wat merenung masa depan time sorang2 tu nanti.

A bit to Ledang members yg ada membaca ni, disebabkan kat sana aku langsung tak dpt clarify apa2 kat korang,aku rasa kat sini jer la yg aku dpt luah smer.Well, i cant blame u guys since u all pun tak tau aku,lgpun sana cuma ada 10 hari jer nak berkenal2 rapat. Esp to certain2 member yg aku tau tak senang ngan aku,disbbkan aku ni dianggap sombong berlagak weak and everything laa....just to clarify, aku tak penah rasa aku demotivate diri aku sepanjang di sana. That yang u all nmpk aku wat sana yg aku cakap cam "i know my limit" and lain2 is a part of my complex mentality way of thinking.Its my motivation style,a kind of reverse cycle,di mana korang jer tak dengar part reverse tu sbb aku ni jenis yg suka cakap sorang2 ngan diri aku sendiri.Sorry to those yg feel annoyed and demotivated.Aku suka wat menda songsang,so lau aku cakap benda2 yg kurang memberangsangkan korang,its actually normal way of motivating myself. Aku tak baper suka ikut org,so aku mintak maaf lau aku suka menjawab korang2. It's just a habit yg aku ni agak defensive orgnya,and being defensive adalah kerana sebab2 lepas yg aku rasa tak perlulah korang tau.My past makes me defensive of myself and hard for me to open to a person. I cannot follow what people recommend me to do sbb aku lau ikut apa org kata mmg tak jadi,kena jugak ikut cara aku sendiri,walaupun aku tau cara tu akan wat org lain marah or benci kat aku.I know u guys concern bout me,but trust me,to not be concern sgt bout me is the best for me. Aku kurang selesa begitu,so maaf byk2 esp tu Ida n Haida.I'm so sorry tp aku tak normal, i dont think like normal person,so if you guys nak compare aku sama normal2 person out there,i will not fit in their way of thinking,therefore the way i react and do things will be different,so i truly hope u guys to understand me. 10 days mmg tak cukup,that's all I can say.

To Ida, aku bukan first time wat mende2 gini,i know all the things,so if you cakap yg aku ni cam berlagak tau,its not that i am. I know the things, tp takkan pasang khemah pun nak aku ajar gak ikat tali dia....tgk contoh yg ada sudah...to me that's not worth it to be teached....and mmg pada hari tu kayak tu aku mood aku agak hilang dari time smp tu hingga ke malam....Yang aku tak join korang makan dinner tu pun,mmg aku sengaja,aku agak terguris hati gak time tu,aku dah terlalu malas,terlalu moody time tu,nak makan pun takde selera.before apa2 baik aku pegi jauh2 sunyikan diri,I need to be alone at that time.So sorry byk2 just meluahkan aper yg terbuku di hati ini jer.Nak komen nak apa msg jer kat site ni,takde hal..tulis jer kat tepi guestbook aku tuh.

10 days at OBS,apa yg aku dpt, agak sukar untuk menyelami hati manusia dan agak sukar untuk diri aku tidak berlagak hipokrit.Aku still tak faham kenapa ini kena buat,kenapa ini boleh,kenapa ini tak boleh? Kenapa aku kena ikut org just to be accepted when dalam hati ni meronta-ronta.Aku masih belum faham kenapa org suka buat persepsi,menghakimi seseorang hanya kerana org itu berbeza fikirannya,perbuatannya,hanya kerana orang itu lain dari diri mereka sendiri. Duduk bersendirian dlm hutan tu wat aku fikir banyak. Like someone just said to me yesterday, tak blajar apa2 lagi ko ni ek?,oh yes i've learned something,i really do,but it is not as u guys expected me to learn. Its something different that i see now.Tak apa lah,itu simpan saja dalam hati.

To ustaz,thanks a lot atas advise. I do appreciate your words that day, i've been thinking of it a lot during my solo camp. To others,hate me if u still want,its all up to u,i'm just trying to be myself and whatever u see about me that's really the truthful side of me and i will not hide anything even it is something bad. Learn to see the good and bad side of everything and u will know how do i think of people and why do i act this way.

That's all,Assalamualaikum,

Wsalam.......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...