Pages

Sunday, February 10, 2008

Kenape aku suka dengar/minat lagu Jepun/Cina?

Assalamualaikum.......

Aku rasa wat pertama kalinyer aku tulis benda ni,sbb aku tau ramai yg pandang remeh ngan aku,heran awat suke beno lagu2 jepun,pelik2 lak tu tak leh nak accept telinga......huhuhu so skang aku akan bg reasoning aku,jd jgn nak tanya2 lagi errr.........

First start ngan sejarah camner aku leh minat lagu2 jepun. Dulu time2 aku skolah rendah dulu,aku ni jarang2 bukak radio ngan tv,korang tnylah saper2 pelakon ker, penyanyi ker, haram aku tak kenal....stakat kenal muka kenal la,tp bila tny tajuk lagu dorang aper, citer dorang belakon aper,haram satu aku tak tau,begitula naifnyer aku ngan industri hiburan kat M'sia nih...hahaha.

So one day,time tu aku ingat lagi first siaran tv berbayar, MegaTV,dlm tahun 1996 tak silap aku laa. 5 channel tu,yg ada time tu CNN,HBO,Cartoon Network, ESPN ngan AXN...tu jer la. So first anime aku layan pun kat situ gak, dan anime tersebut tak lain tak bukan Rurouni Kenshin (Samurai X). Anime biasa la,music dia slalu tak cam citer katun2 yg lain,lagu2 opening n ending dia slalu gempak2....maka dari situ aku kenal band ni,yg smp skang aku layan,iaitu L'arc~en~Ciel ngan lagu 4th Avenue Cafe ngan Niji.Maka bermula dari situ la aku start mengenali kumpulan2,artis2 jepun ni cam Janne Da Arc,Ayumi Hamasaki, Ueto Aya,Kaneshiro Takeshi, Utada Hikaru, Koda Kumi, Luna Sea, Dir En Grey,Glay, X Japan ,TM Revolution,The Yellow Monkey dan ramai lagi la..hahaha...sebut lagi pun sekor haram pun korang takkan kenal ye tak....hahaha

So antara sebab2 aku melayan smp skang ialah :-

1. Muzik dia agak lain skit banding ngan mana2 lagu aku dengar dlm dunia ni(English ngan Melayu la of course). Cam melayu, jiwang karat sgt n meleweh,tak bersesuaian ngan tahap jiwang di jiwa aku..so aku layan lagu2 jepun,sbb jiwang dorang pun tak de la cam thp lagu melayu
contoh : Vestige - TM Revolution, Gackt - Saikai Story.

2. Lirik dorang rata2 puitis,sometimes agak touching bila baca balik....aku suka Hyde nyer penulisan,walaupun kadang2 tu kelakar gak baca,but then the story is very nice dlm lagu tu..aku suka cam Daybreak's Bell and Hoshizora - L'arc~en~Ciel

3.Aku ni peminat muzik rock, dan lagu2 melayu skang ni susah nak carik yg best,yg ada pun tahun 80an punya la yg leh masuk,yg baru,hampeh. lagu2 inggeris lak bagi aku terlalu homogeneous,sama jer bunyik2 lagu dorang yg rock2 tu,dan skang ni kebanyakan lagu2 inggeris ni black american yg nyanyi,ngan budaya hiphop nyer,bg aku low,and mengarut dlm bahasa2 mereka (50 cent, Nelly, dan saper2 yg seangkatan dgn dorang nih.......).Maka aku terpaksa mencarik alternative lain, and Japan antara yg leh aku layan...

4. Ramai org layan hindustan,layan lagu2 hindustan ok jer,aku layan lagu jepun camtu gak la,tp org pndg lenmacam.....huhuhu aku pelik beno sbb rata2 tak mau nak listen and terus bulat2 tolak....huuhhuh kadang2 aku sedey gak..rasa cam aku sorang2 jer.....hahaha

Hmmm apa2 pun in the end ini tetap pendapat aku. Korang leh agree,korang leh tak agree...tu la manusia kalo smer same mesti dunia ni bosankan.......so smp sini jer la akunyer ngomelan yg ngarut2.....goodnite sok pagi nak kuar shopping takut nnti lmbt bgn laks...adios~~ ja na~~

3 comments:

---> kelat said...

hehehe.. sejak masok blog mike nih... suke la pulak dengau lagu jyukai toh... adeiii...

Hydolarc said...

ehehe nak nanti kamik bagi link tuk download album dia...huhuhu..tu dari album Harvest,latest last December 2007..tp kamik ada album Wild Flower jer album lama last December 2006...

---> kelat said...

bleh gak... macih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...